Inițiativa "Fără Penali în funcții publice", la Monitorul Oficial

Inițiativa cetățenească “Fără penali în funcții publice”, susținută de USR și grupul Rezistența, a fost depusă astăzi la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Uniunea Salvați România sprijină această inițiativă deoarece unul dintre angajamentele sale este de a reprezenta vocea societății civile în Parlament.

Inițiativa cetățenească își propune să interzică persoanelor condamnate penal, și care nu s-au reabilitat, să ocupe funcții publice alese. În timp ce inițiativa era depusă pe masa Monitorului Oficial, la Camera Deputaților au fost votate legile justiției de către reprezentanții actualei coaliții de guvernare. Un demers care arată că celor din PSD-ALDE le este teamă de justiție și vor să controleze statul prin acapararea justiției.

"Mesajul pentru cetățeni este unul foarte clar, trebuie să ajungem să nu mai avem în funcții publice oameni care au fost condamnați și câștigă alegeri chiar în timp ce se află în executarea pedepsei, indiferent de forma ei. Cât timp păstrăm această situație, vom avea din nou ceea ce s-a întâmplat astăzi, un atac permanent al vechii clase politice asupra justiției. Mesajul nostru este acela de a încuraja toți cetățenii să semneze inițiativa pe care și USR o susține, pentru că este singura cale prin care România poate să aibă speranța la o guvernare corectă și decentă în viitor", a declarat președintele USR Dan Barna.

Inițiativa care a fost depusă astăzi pentru a fi publicată în Monitorul Oficial, are ca scop modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă pe masa Parlamentului este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers necesar României.

Toți cei care doresc să sprijine demersul nostru o pot face accesând pagina de internet farapenaliinfunctiipublice.ro.